Met de toegenomen aandacht voor groenbemesters en biodiversiteit staat ook het bodemleven meer in de belangstelling. Daarover gaan veel verhalen rond, maar feitelijk is nog veel onbekend over wat zich afspeelt in de bodem. “Ga bij de groenbemesterkeuze af op wat we wel weten”, adviseert Peter-Jan Jongenelen van Joordens Zaden.

“Spelen schadelijke aaltjes een rol op het perceel, dan moet je vooral naar resistenties kijken. Zo bestrijd je gericht deze aaltjes en voorkom je forse opbrengstderving in het hoofdgewas. Zijn schadelijke aaltjes niet aan de orde, dan zijn maximale organische stof, N-fixatie en beworteling leidend.”

Onnodig risico

“Groenbemestingsmengsels bevatten vaak een of meer soorten die schadelijke aaltjes aantrekken en vermeerderen. Daarmee neem je dus een risico.” Een onnodig risico bovendien: er is geen wetenschappelijk bewijs dat een mengsel met 10 soorten het bodemleven meer stimuleert dan een mengsel met 2 à 3 soorten of enkelvoudige groenbemesters.

Bodemleven voeden

Wat kunnen telers dan wel sturen in bodemleven? “Je moet een menu samenstellen om het bodemleven te voeden”, adviseert Jongenelen. “Organisch materiaal met een hoge C/N verhouding, zoals stro, verteert langzaam en voedt het bodemleven langdurig. Een ingewerkte groenbemester geeft dan weer een flinke boost, die minder lang aanhoudt.” Momenteel lopen diverse onderzoeken die meer inzicht in het bodemleven moeten geven. “Daar kan de praktijk de komende jaren zeker voordeel uit halen.”

Bekijk hier het complete assortiment LG groenbemesters.