Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde vervolgteelt dit najaar. Wat zijn de mogelijkheden na mais?

Grasland


Vruchtwisseling van mais met gras levert voor beide teelten een forse meerwaarde. De afbraak van organische stof tijdens de maisteelt wordt door gras deels gecompenseerd. Maar ook het gras profiteert: gras in vruchtwisseling met mais levert maar liefst 11% meer droge stof per hectare op, zo blijkt uit meerjaarse proeven op proefbedrijf de Marke. Wageningen UR adviseert dan ook grasland om de 5 – 6 jaar te vernieuwen.

Stem het grasmengsel goed af op het primaire gebruiksdoel. Voor 1 tot 2 jaar de hoogste opbrengst kies je een rotatiemengsel met Italiaans raaigras. Havera 2 bevat naast 40% Engels raaigras, 60% Italiaans raaigras van het voedertype, voor een zeer hoge opbrengst én voederwaarde. Blijft het perceel langer dan 2 jaar grasland, kies dan voor overwegend tetraploïd Engels raaigras, zoals in Havera 1 en 4.

Vanggewas


Is de volgteelt mais of een akkerbouwgewas, dan zijn er diverse vanggewassen beschikbaar met hun specifieke voordelen:

  • Engels raaigras geeft de beste beworteling en daarmee de meeste organische stof voor de bodem
  • Japanse haver zorgt in een korte tijd voor veel biomassa en legt daarmee veel stikstof (N) vast
  • Italiaans raaigras heeft een zeer snelle beginontwikkeling en goede beworteling 
  • Bladkool, liefst met bladraap, is een eenvoudig en goedkoop vanggewas. Bladraap geeft extra N-binding.
  • Gele mosterd kan ook nog gezaaid worden en levert snel veel organische stof

Zaai het vanggewas zo snel mogelijk na de maisoogst in, voor de maximale groei en vastlegging van nutriënten. Trek de grond goed los en zaai conform de aanbevolen zaadhoeveelheid. Na mais op zand- en lössgrond is een vanggewas telen verplicht. Bekijk hier de regels en toegestane gewassen. 

Maismanager app uitgebreid met tips nateelt


De MaisManager app van LG en CRV was in 2013 de eerste professionele app voor maistelers en adviseurs. MaisManager is nu fors uitgebreid met tal van praktische tips en adviezen omtrent stoppelbewerking en de nateelt.

Download MaisManager gratis voor smartphone en tablet >>

Tekst: LG