Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap daarbij is het beoordelen van de kwaliteit van je percelen grasland en deze goed de winter in sturen.

Maak dus een farmwalk en beoordeel per perceel of je actie moet ondernemen. Let hierbij op de volgende aandachtspunten:

Grashoogte: niet te lang de winter in

Als er nog veel gras op een perceel staat is actie geboden. Is er nog vee buiten, blijf dan vlot omweiden, zodat de koeien de smakelijke topjes van het gras afvreten. Als de draagkracht het toelaat, kan je het gras nog maaien. Staan er vooral bossen, dan is bloten een goede optie. Een koppel schapen brengt de grashoogte ook mooi terug en zorgt tevens voor een mooie dichte zode.

Zorg in ieder geval dat het gras niet boven de 15 cm hoogte de winter ingaat. Het gras gaat dan onderin verstikken en rotten. Bij strenge vorst is het risico op vorstschade bovendien groter.

Afwatering

Kijk ook kritisch naar de afwatering van de percelen. Door drainage- en eindbuizen door te spuiten en eventueel greppels te frezen kan overtollig water vlot van percelen af.

Grassenbestand

Check tijdens de farmwalk ook hoe het grassenbestand van de zode ervoor staat: hoe is de verhouding tussen de goede en slechte grassen? Bij 60 tot 80% goede grassen is doorzaaien de manier om het grassenbestand te verbeteren. In oktober heeft doorzaai zeer hoge kans van slagen: de bodem is warm en vochtig en de concurrentie van de bestaande grassen en onkruiden is relatief laag. Gebruik wel een speciaal doorzaaimengsel zoals LG HAVERA 3, met snel kiemend en vestigend Engels raaigras.

Staat er minder dan 60% goed gras of meer dan 20% kweek, dan is vernieuwen aanbevolen. Mogelijk past een wisselteelt met mais, of een eigen krachtvoerteelt als voederbieten of (winter)veldbonen.

Neem voor meer tips en advies bij het bouwplan contact op met de ruwvoerspecialist in je regio >>