Mijn LG
Mijn LG

Voederwaarde gras onderzocht op Schothorst

Gras
Voor grasrassen ontbreken in de Aanbevelende Rassenlijst gegevens over voederwaarde. Terwijl je als veehouder precies weet hoeveel drogestof en kroonroestresistentie een ras biedt, is er weinig bekend over de voederwaarde en het effect op de melkproductie. Om daar meer inzicht in te krijgen, laat Limagrain proeven uitvoeren door Schothorst Feed Research.

Meerwaarde van nieuwe grasrassen

Uit tussentijdse resultaten blijkt dat vernieuwen of verjongen van grasland loont. ‘De nieuwste tetraploïde rassen Astrian en Melsago kunnen je wel 180 liter melk per koe/jaar meer opleveren dan een standaard BG weidemengsel,’ vertelt productmanager Jan Roothaert. ‘Dat komt neer op gemiddeld 30 VEM meer per kilo drogestof. Bij een bedrijf met 100 koeien en een rantsoen van 10 kg drogestof per dag kan dat oplopen tot ruim 18.000 liter extra melk per jaar’.

In de video vertelt productmanager Jan Roothaert hoe de proef bij Schothorst Feed Research eruit ziet:

Belang van het juiste maaimoment

Het effect hangt sterk samen met de doorschietdatum en het juiste oogstmoment. Gras verandert snel in samenstelling naarmate het ouder wordt: de verhouding tussen energie, suiker, eiwit en vezels verschuift. Vooral rond het maaien is het belangrijk goed te letten op de VEM-waarde, want een paar dagen verschil kan al flink uitmaken. Onderzoekers van de Schothorst hebben in de twee proefvakken (BG3 en een mix van Astrian en Melsago) de VEM-waarden van de verschillende snedes vastgelegd.

Voerproeven gras van start

De volgende stap in het onderzoek is een voerproef, waarbij de impact op de melkproductie wordt gemeten. Schothorst beschikt hiervoor over een speciale stal waar de individuele voeropname en melkproductie nauwkeurig gevolgd kunnen worden. Roothaert: ‘Bij snijmaïs zagen we dat beter verteerbare rassen uiteindelijk leidden tot een toename van 0,5 tot 0,6 liter melk per koe per dag. Een dergelijk verschil lijkt ook bij gras aannemelijk. Later dit jaar verwachten we daar meer duidelijkheid over.’

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Onze aanbevolen grasmengsels

Meer over voedergrassen