Volgens de recent gepubliceerde cijfers van het CBS is het maisareaal in Nederland licht gedaald. Het totale areaal snijmais, korrelmais en CCM komt in 2025 uit op 196.492 hectare – een afname van 3,5% ten opzichte van 2024. Opvallend is dat binnen dit gedaalde areaal een groter aandeel met LG-rassen is ingezaaid: meer dan 80.000 hectare.
De vraag naar ultravroege en zeer vroege rassen blijft groot. “In een seizoen als dit bewijst vroegrijpheid opnieuw zijn waarde,” licht Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain, toe. “Rassen als LG 31.206 presteren al jaren stabiel onder wisselende omstandigheden en blijven populair bij telers.” LG 31.206 is ook dit jaar het meest ingezaaide ras in Nederland, goed voor circa 10% van het maisareaal.
Het ras kwam bovendien als winnaar uit de bus in de Nationale VEM-wedstrijd, waar veehouders ruim 700 kuiluitslagen instuurden. Met een score van 1.075 VEM/kg ds bij 38,5% drogestof, 417 zetmeel en 62,8% ndf-verteerbaarheid liet LG 31.206 zien dat vroeg oogsten niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit. Ook rassen als LG 31.205, Meluseen en LG 32.257 – alle drie met een zeer vroege afrijping – waren dit voorjaar in trek.
De vroege bloei is met name het gevolg van droogte in verschillende regio’s. “De bloei ligt gemiddeld twee weken voor op schema,” aldus Groot Koerkamp. “Dat kan de uiteindelijke opbrengst enigszins drukken, maar hoeft niet ten koste te gaan van voederwaarde of kolfontwikkeling – mits de bevruchting goed verloopt.” Daarom is beregenen rond de bloei aan te raden, waar mogelijk. “Juist in deze fase is vocht cruciaal voor een goede kolfzetting,” benadrukt hij.
Het advies is om percelen nu actief te blijven monitoren. “De mais lijkt er op veel plekken goed bij te staan, maar kan in deze fase snel verslechteren,” zegt Groot Koerkamp. De digitale teeltservice Agrility kan hierbij ondersteuning bieden. Met deze tool krijgen telers real-time inzicht in de groei, het actuele vochttekort en de verwachte afrijping. “Zo kan er precies op het juiste moment geoogst worden – zeker in een jaar waarin alles nét wat sneller lijkt te gaan.”
Neem contact op met jouw regionale specialist.
Haal maximaal rendement uit je ruwvoerteelt met onze kennisbank.