Mijn LG
Mijn LG

Naar goud met veldbonen

Eiwitteelt
Bij hoge krachtvoerprijzen die we de laatste jaren regelmatig zien is het zelf of in samenwerking krachtvoer telen interessant. Het nieuwe GLB geeft een extra stimulans met de eco-regeling stikstofbindende gewassen, waar veldbonen ook onder vallen.

De winterveldboon is de vlinderbloemige eiwitteelt met de hoogste opbrengstpotentie. Bij een geslaagde teelt zien we in de praktijk korrelopbrengsten van 6 tot ruim 8 ton per hectare. Dit met een RE van 27 tot 30% én 350 tot 450 gram zetmeel / kg ds. Het aanbevolen ras is Tundra, al jaren de meest gezaaide winterveldboon in Nederland en België.

Tips voor een geslaagde teelt

De veldboonteelt vereist zorg en aandacht om de opbrengstpotentie te realiseren. Enkele belangrijke teelttips voor winterveldbonen:

  • Zaai medio okt t/m december,
  • Zaai op goede grond: pH voldoende hoog, goede structuur, niet te droogtegevoelig of te nat, voorkom structuurschade
  • Zaai diep: 8 – 10 cm. met 37,5 – 50 rij afstand
  • Maak een schone start met een bodemherbicide
  • Volg het gewas samen met je teeltadviseur en stuur tijdig bij waar nodig.

Mengteelt met wintertarwe

Naast de hierboven beschreven monoteelt kan je veldbonen tevens in mengteelt met tarwe telen. Zo kan je de teelt niet alleen als eco-activiteit maar ook als rustgewas of als vanggewas inzetten. Als vanggewas is wintertarwe de hoofdteelt met een aandeel van minstens 2/3. Voordelen van mengteelt zijn verder:

  • Extra onkruidonderdrukking dankzij de bodembedekking van tarwe
  • Extra opbrengstzekerheid
  • Tarwe profiteert van de N-binding van de veldboon

Toepassingen van veldbonen

Gemalen veldbonen vormen een hoogwaardig krachtvoer. Veehouders melden goede voerervaringen met het bonenmeel, dat zowel eiwit als energie levert. Direct na de oogst gemalen (zoals CCM) is het bonenmeel prima te conserveren in een rijkuil of sleufsilo. Droog opslaan en gefaseerd malen of pletten wordt ook gedaan. Voor akkerbouwers zijn er afzetmogelijkheden naar veebedrijven en handelsbedrijven.

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.

Onze veldboonrassen

Meer over eiwitteelten

Haal maximaal rendement uit je eiwitteelt met onze kennisbank.