Mijn LG
Mijn LG

Zo haal je het maximale uit je maisteelt in 2025

Mais
Met het mooie weer de afgelopen weken is het mais zaaien volop aan de gang. Waar moet je op letten om tijdens en na het zaaien verzekerd te zijn van het beste resultaat? In dit artikel vier tips waarmee je dit seizoen het maximale uit je maisteelt haalt.

Tip 1: een goed zaaibed is de basis

Een fijn, gelijkmatig zaaibed met voldoende vocht is cruciaal voor een vlotte en uniforme opkomst. Een goed verkruimelde bovengrond zorgt voor een goede zaaidiepte en snelle wortelontwikkeling. Als het zaaibed na het zaaien toch te grof is, overweeg dan om te rollen met een Cambridge-rol. Ook beregenen direct na het zaaien kan in droge omstandigheden het verschil maken tussen een matige en prima opkomst.

Tip 2: bescherming tegen vogelvraat

Vogelvraat blijft een bedreiging, vooral vlak na het zaaien. Om vogels te weren, kun je middelen zoals linten en vogelverschrikkers inzetten. Daarnaast kan op grotere percelen een knalapparaat effectief zijn. Vergeet ook niet om contact op te nemen met je jachtopzichter en hem te informeren over het ingezaaide perceel. Bij gebruik van LG maïszaad met Starcover Active+ Force coating biedt de LG Maisservice extra zekerheid bij eventuele vogelschade.

In de video vertelt teeltspecialist Robert ter Maat meer:

Tip 3: geef het gewas de bemesting die nodig is

Een goed gewas mais met een opbrengst tussen de 18 en 20 ton drogestof, onttrekt zo’n 200 kg stikstof en 300 kg kali aan de bodem. Kijk goed of jouw bemestingsstrategie hierop aansluit. Indien nodig kun je corrigeren met korrelmeststoffen of via bladbemesting. Vergeet ook sporenelementen zoals borium, zink en mangaan niet — deze zijn essentieel voor een goede beginontwikkeling en stressbestendigheid van het gewas.

Tip 4: digitaal inzicht in je maisteelt

Met agrility volg je jouw percelen digitaal. Je hebt zicht op de ontwikkeling van je mais, krijgt een nauwkeurige inschatting van de drogestofopbrengst én je kunt een optimale oogstplanning maken op basis van de actuele en verwachte afrijping.  Teken je percelen in via Agrility en volg je percelen digitaal >

Heb je vragen over maisopkomst of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Agrility? Neem dan contact op met je teeltspecialist!

Even een dubbelcheck
of gewoon een vraag?

Neem contact op met jouw regionale specialist.