Na ruim 25 jaar onderzoek naar wat zich afspeelt rond plantenwortels is duidelijk dat planten een intensieve interactie hebben met micro-organismen in de bodem. Nu we steeds beter snappen wat er gebeurt, kunnen we daar in de land- en tuinbouw handig gebruik van maken.

In 1991 werd ontdekt dat planten bepaalde micro-organismen in de bodem stimuleren die het afweersysteem van de plant versterken. We zijn verder gaan onderzoeken hoe dit precies werkt, omdat we hierin een veelbelovend alternatief voor chemische gewasbescherming zagen.

Vruchtbare samenwerking

Elke gram grond bevat meer dan 1 miljard micro-organismen. Rond plantenwortels is de samenstelling daarvan totaal anders dan elders. De plant selecteert dus actief door de nuttige organismen te voeden en de groei van ongewenste organismen juist te remmen. In ruil maken de micro-organismen nutriënten vrij, stimuleren ze het afweersysteem van de plant en bestrijden ze schadelijke schimmels en bacteriën.

Bodemleven hard nodig

In de natuur creëren planten zo in de loop der jaren een optimale bodemsamenstelling, maar in de landbouw gaat dat niet. In het verleden compenseerden bemesting en chemische gewasbescherming veel, maar dat kan in de toekomst veel minder. Een actief, gezond bodemleven is nu hard nodig voor goede gewasopbrengsten.

Voorsprong

Het meegeven van goedaardige micro-organismen aan het zaaizaad is geen wondermiddel, maar helpt wel. Als je de juiste selectie nuttige organismen bij de plantwortels brengt, hoeft de plant daar niet zelf naar op zoek. Dit geeft de plant voorsprong, waardoor hij bijvoorbeeld veel sneller kan reageren op infecties en daar minder schade van ondervindt.

Bron: Limagrain Nederland en Corné Pieterse, professor Plant-Microbe Interacties Universiteit Utrecht.

Nieuw: Biostimulerende zaadcoating Starcover

Op deze wisselwerking is de mais-zaadcoating Starcover gebaseerd. Een combinatie van natuurlijk plantpolymeer en levende Rhizobium-bacteriën zorgt voor een vlotte start, intensere wortelgroei en fors meer fijne haarwortels. Starcover is hét aangewezen alternatief voor chemische zaadontsmettingen. Lees hier meer over Starcover >>