Een weloverwogen rassenkeuze is de eerste belangrijke factor in een geslaagde tarweteelt in 2019. Kies uit het rassenaanbod van je collecteur die rassen die optimaal passen bij je grond en teeltdoel.

Hieronder zijn enkele toprassen voor komend seizoen uitgelicht. Uiteraard zijn er nog vele andere rassen beschikbaar. Raadpleeg je zaaizaadleverancier of bekijk ons stappenplan voor de rassenkeuze.

Baktarwe: kies voor kwaliteit

Bij baktarwerassen gaat het vooral om het aanleveren van kwaliteit. Rgt Reform is dé standaard in bakkwaliteit: deze meest gezaaide baktarwe van Nederland staat nu voor het 4e jaar op rij op de Aanbevelende Rassenlijst met de allerhoogste cijfers voor brood (8,0) en deegkwaliteit (9,5). Rgt Reform laat in de praktijk tevens jaar na jaar stabiel goede opbrengsten en hoge hectolitergewichten zien.

Voertarwe: gezonde rassen met opbrengstpotentie

Kies bij voertarwe vooral voor stevige, gezonde rassen, die met minimale input goede korrelopbrengsten realiseren. Het ras Henrik is om precies die reden al jaren een vaste waarde in menig bouwplan: zeer betrouwbaar in gezondheid, stevigheid én opbrengst, en ook nog vroeg rijp.

Nieuw in dit segment zijn de rassen Diantha, die in het Noordelijk teeltgebied uitblinkt in opbrengst, en Racoon, vorig jaar opgenomen op de Rassenlijst. Racoon is een echt low-input ras: in de proeven zonder ziektebestrijding noteert het veruit de hoogste korrelopbrengsten (gemiddeld 106!). Racoon staat daarmee garant voor het hoogst mogelijke rendement uit de teelt van voertarwe.

Selecteer gemakkelijk jouw rassen met onze online keuzetool >>

Bekijk de Aanbevelende Rassenlijst wintertarwe 2019 >>