Het telen van erwten in mengteelt met gras levert meerdere voordelen op. De veehouder ziet het resultaat van de mengteelt in een hoger eiwit- en zetmeelgehalte in het rantsoen. Dat is een welkome aanvulling, want dit betekent minder eiwitrijk krachtvoer inkopen. Voordeel is er ook in stikstofbinding en nalevering en de mooie bodemstructuur. Na de mengteelt gras-erwten blijft een goede grasmat over, die in hetzelfde jaar nog eens twee snedes gras kan geven.

Mengteelt gras-erwten populair in Nederland

Het toepassen van vlinderbloemigen wint aan belangstelling in Nederland. Denk hierbij aan erwten en veldbonen, die goed passen in een mengteelt met gras of gerst. Een groot voordeel van deze mengteelt is de stikstof, die de vlinderbloemige bindt uit de lucht. Mengteelt stimuleert bovendien het bodemleven en de bodemstructuur. Een ander voordeel van de gras-erwten mengteelt is het benutten van eiwit van eigen land. Je kiest dan voor een rantsoen zonder GMO-grondstoffen én je hoeft minder krachtvoer in te kopen. Op termijn biedt dit zeker financiële voordelen, zeker nu de vraag van de consument naar levensmiddelen zonder GMO-grondstoffen, stijgt.

Met name door de hoge stikstofbinding is een mengteelt van gras en erwten geschikt als alternatief voor snijmaïs. Het eiwit in de erwten geeft de verteerbaarheid van het gras een extra boost en koeien reageren daar goed op. Na de gras-erwtenoogst is er direct grasland beschikbaar zonder bewerking of extra kosten. Vaak levert een grasperceel na de oogst van de erwt nog twee snedes op. Dat maakt mengteelt van gras en erwten voor de veehouderij zeker rendabel.

Bekijk hier de ervaringen van loonbedrijf de Lange uit Ens:

Bron: Nieuwe Oogst, 9 april 2019

Meer eiwit van eigen bodem met gras-erwten mengteelt

Mengteelt kan zowel worden toegepast met gras-erwten als met graan-erwten. Zoals in onderstaande tabel te zien is, bevat de combinatie gras-erwten meer eiwit en een hogere VEM-waarde.

Tabel 1: Gemiddelde voederwaarde gras-graan-erwten, graskuil en snijmaïs (Bron: PraktijkKompas Rundvee, februari 2004)

Ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven ziet in de praktijk dat een mengteelt goed werkt. ‘Koeien vreten het product enorm graag en de productie per koe gaat omhoog. Mengteelt geeft dus zeker een stukje meerwaarde voor de koeienboer.’