De officiële Aanbevelende Rassenlijsten snijmais zijn weer gepubliceerd. Gebaseerd op onafhankelijk rassenonderzoek uitgevoerd door WUR, zijn de Rassenlijsten dé betrouwbare bron van informatie bij de maisrassenkeuze. Hieronder vind je de lijsten en nemen we de lijstaanvoerders door.  

 

Bekijk / download de Aanbevelende Rassenlijsten 2023 >

 

Telers kiezen massaal zeer vroege / vroege snijmais

De laatste jaren kiezen ook maistelers op de lichtere gronden massaal voor vroegrijpe maisrassen, te vinden op de Rassenlijst zeer vroeg/vroeg. Deze rijpen vroeg af en hebben minder kans op droogteschade. Dankzij veredeling doen de beste rassen in deze groep qua opbrengst bovendien niet meer onder voor middenvroege rassen! Uitblinkers op de lijst zijn:

  • LG 31.206: Nieuw op de lijst, met de allerhoogste VEM-opbrengst. Eén van de vroegste rassen, met prachtige cijfers: ruim 400 gram zetmeel, 1.022 VEM en 22,4 ton opbrengst. De absolute nummer 1 in VEM-opbrengst dus, uit veel zetmeel én een hoge plantverteerbaarheid. Weinig gevoelig voor maiskopbrand.

 

  • LG 31.205: al 2 jaar Nederlands meest gezaaide maisras; na 6 jaar onderzoek nog altijd bij de allerbeste rassen met 22.000 kVEM/ha. Massaal gewas met grote kolven, zeer vroeg rijp.
  • LG Emeleen: sinds vorig jaar op de lijst, vroegrijpe mais met een zeer hoge opbrengst en gemiddeld zetmeelgehalte: perfect voor maisrijke rantsoenen.
  • LG 31.219: betrouwbare dubbeldoelmais: grote kolven en enorm gezond en stevig gewas, ook later in het najaar. Kan daarbij bovengemiddeld goed tegen droogte (Hydraneo).

Nieuwe aanwinst in middenvroege snijmais

In de middenvroege groep zien we 2 nieuwe rassen die er met kop en schouders bovenuit steken: LG Meluseen en LG Gwendoleen. Met respectievelijk 4% en 3% méér drogestof- en VEM-opbrengst dan het lijstgemiddelde is de keuze hier snel gemaakt. LG Meluseen is daarbij weinig gevoelig voor kopbrand.