De resultaten van het onafhankelijk rassenonderzoek snijmais, uitgevoerd door WUR, zijn gepubliceerd in de nieuwe CSAR Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2022. Met deze betrouwbare cijfers kunnen maistelers in elke vroegrijpheidsgroep een weloverwogen rassenkeuze maken. De maisrassen op deze lijsten presteren namelijk allemaal minstens 3 jaar op rij even goed of beter dan het lijstgemiddelde presteren.

Bekijk of download de nieuwe rassenlijsten hier online >

De meeste maistelers maken hun rassenkeuze in het segment zeer vroege & vroege maisrassen, afgelopen jaar goed voor ruim 70% van het areaal. Van de 29 maisrassen in deze groep komen er 10 uit het LG-kweekprogramma. LG is dan ook de enige maisveredelaar met een specifiek Nederlands kweekprogramma, uitgevoerd vanuit het Zeeuwse Rilland.

Zeer vroege – vroege maisrassen

Zeer vroege en vroege maisrassen geven de hoogste oogstzekerheid voor telers in bijna heel Nederland. Qua opbrengstpotentie doen de beste vroege rassen bovendien nagenoeg niets meer onder voor latere rassen. Uitblinkers in de groep zeer vroeg – vroeg zijn o.a.:

  • LG 31.205: in 2021 Nederlands meest gezaaide maisras, zeer vroeg en toch een enorm hoge opbrengst van drogestof, zetmeel en voederwaarde
  • LG 31.207: vroeg rijp, enorm massaal en super oogstzeker.
  • LG EMELEEN: nieuw op de Rassenlijst, zeer vroeg ras met een opbrengstpotentie van maar liefst 22,5 ton drogestof per hectare.
  • LG 31.228: nieuw op de Rassenlijst, vroeg ras met de hoogste opbrengstpotentie van alle rassen

Ultravroege rassen en korrelmais

In het noorden van het land, op koudere percelen en na een snede gras kunnen telers met ultravroege rassen in een kort groeiseizoen nog goede mais telen. LG CONCLUSION is op de Rassenlijst ultravroeg een oogstzekere keuze met topcijfers in voederwaarde. Voor telers van CCM of MKS kunnen we LG ASHLEY aanbevelen. Dit vroegrijpe ras is met topcijfers voor korrelopbrengst opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst 2022. 

Zorg met een goede rassenkeuze voor een goede basis van je maisteelt 2022! Bekijk alle LG maisrassen of vraag je ruwvoerspecialist om persoonlijk advies op maat.