De proefresultaten van het onafhankelijk maisrassenonderzoek naar ultravroege rassen zijn gepubliceerd. De markt voor deze rassen groeit sterk, nu telers zand- en lössgronden vanaf 2019 vóór 1 oktober moeten oogsten om hun vanggewas te zaaien, indien ze geen onderzaai toepassen. Ultravroege rassen hebben slechts 4 maanden nodig om oogstrijp te worden.

Als enige Nederlandse maisveredelaar hebben wij ons altijd al sterk gericht op het verbeteren van vroege en zeer vroege maisrassen. Dat is terug te zien op het groot aantal LG-rassen op de Aanbevelende Rassenlijsten zeer vroeg – vroeg en ultravroeg. Bekijk Rassenlijst Ultravroeg 2019 >>

Vroege inzaai vanggewas

Daaruit kwamen rassen als LG Ambition en LG Asgaard, die de voorbije jaren op de koudere, zware gronden veruit de meest geteelde rassen zijn. Maar ook op de zand- en lössgronden zullen veel maistelers voor deze rassen gaan kiezen, om de inzaai van het vanggewas mogelijk te maken. Het allervroegste ras in Nederland is LG Emmerson, met een FAO van slechts 160.

Hoge voederwaarde-opbrengst

De rascijfers laten zien dat dit niet veel voederwaardeverlies geeft: met zo’n 19,5 kVEM/ha en 1.020 VEM/kg ds leveren LG Asgaard en de nieuwe LG Prospect een forse hoeveelheid voederwaarde. Niet de tonnen drogestof, maar de hoeveelheid kVEM per hectare is bepalend voor het rendement uit je snijmais.

In 2019 zullen onze ultravroege rassen naar verwachting snel uitverkocht raken door de grote vraag. Wacht dus niet te lang met kiezen! Neem gerust contact op voor meer informatie en een rasadvies op maat:

RUWVOERSPECIALISTEN

Picture

FRED LUGTHART

Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht

T. 06 - 10 18 98 54 
E. fred.lugthart@limagrain.nl
Picture

LUDWIG OEVERMANS

Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland

T. 06 - 12 14 22 33 
E. ludwig.oevermans@limagrain.nl
Picture

ANTOON VERHOEVEN

Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant

T. 06 - 23 30 88 04 
E. antoon.verhoeven@limagrain.nl
Picture

JOOST HOEVENAARS

Oost-Brabant, Limburg

T. 06 - 12 95 94 44 
E. joost.hoevenaars@limagrain.nl