Onlangs is de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst voedergrassen gepubliceerd. Voor een optimale grasmengselkeuze, de basis voor goed graslandbeheer, doen veehouders er goed aan deze rassenlijst te raadplegen. Tussen de diverse grasrassen bestaan aanzienlijke verschillen in vroegheid en opbrengst.

Binnen het rassenlijstonderzoek worden grasrassen 2 jaar op rij ingezaaid in een maai- en beweidingsproef. Ze worden 3 jaar vergeleken met bestaande rassen, waarna alleen de beste rassen op de Rassenlijst komen. Het niveau is dus zeer hoog.

> Bekijk de Aanbevelende Rassenlijst voedergrassen 2022 (PDF)

Sturen op doorschietdatum

De rassen zijn ingedeeld in vroegheidsgroepen, aan de hand van de gemiddelde doorschietdatum. Dit is een belangrijk kenmerk in de mengselkeuze. Vroeg en middentijds doorschietend gras heeft een vlottere voorjaarsontwikkeling. Met deze rassen maai je dus eerder een forse eerste snede kwaliteitsgras. Late rassen zijn juist meer geschikt voor beweiding, omdat ze wat later in de aar schieten en in de zomer langer blijven doorgroeien.

Tussen de rassen bestaan dus behoorlijke verschillen in doorschietdatum, en sommige rassen liggen erg dicht bij de volgende groep.

  gem. doorschietdatum ds-opbrengst 1e snede ds-opbrengst maaiproeven
laat doorschietend begin juni 3,6 ton/ha 13,2 ton/ha
middentijds doorschietend eind mei 4 ton/ha 13,4 ton/ha
vroeg doorschietend 18 mei 4,4 ton/ha 12,7 ton/ha

bron: Aanbevelende Rassenlijst voedergrassen 2022

Tetra- en diploïd

In de grasveredeling wordt sterk ingezet op tetraploïd Engels raaigras. Ten opzichte van diploïd is dit gras productiever, smakelijker en beter verteerbaar, dus hoger in voederwaarde. Door de sterkere groeikracht krijgt tetraploïd gras ook minder snel last van kroonroest. Diploïde rassen vormen meer spruiten, waarmee ze in een grasmengsel bijdragen aan de zodedichtheid.

Grasmengselkeuze

Bij de ontwikkeling van de LG Havera mengsels maken we al bijna 30 jaar gebruik van de allerbeste grasrassen. De allround mengsels voor beweiden en maaien Havera 1 en Havera 4 bevatten uitsluitend toprassen van de Rassenlijst, met een hoofdrol voor tetraploïde rassen. De Havera mengsels worden steeds ververst met de nieuwste rassen op de Rassenlijst, zoals Melsago in 2022 en de nieuwe Raccoon in 2023.

Bekijk de 7 Havera mengsels >>