Groenbemesters staan volop in de belangstelling en zijn een vaste waarde in het bouwplan. Er wordt dan ook veel over groenbemesters en mengsels van groenbemesters gezegd en geschreven, helaas niet altijd met een goede onderbouwing. Een overzicht van enkele belangrijke feiten en fabels omtrent mengsels van groenbemesters.

Mengsels versus enkelvoudige groenbemesters

Feiten:

  • Een mengsel kan zorgen voor een betere bodembedekking & meer bovengrondse biomassa
  • Een mengsel kan binden en vastleggen van mineralen combineren

Fabels:

  • Schadelijke aaltjes raken de weg kwijt in mengsels en vermeerderen daarom niet:

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een waardplant in een groenbemestermengsel, ook een heel klein percentage, kan zorgen voor een forse aaltjesvermeerdering. Schadelijke aaltjes weten hun waard prima te vinden.

  • Mengsels stimuleren de bodemweerbaarheid, zodat schadelijke aaltjes onderdrukt worden:

Hoewel groenbemesters de bodemweerbaarheid verhogen, weegt dit bij de aanwezigheid van waardplanten niet op tegen de aaltjesvermeerdering. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het zaaien van een groenbemestermengsel dat een of meerdere waardplanten bevat tot forse aaltjesvermeerdering kan leiden, met opbrengstderving in de volgteelt als gevolg:

Advies: weet wat er in je bodem speelt en baseer daar het belangrijkste teeltdoel van je groenbemester op: de bodem verbeteren (organische stof en structuur) of aaltjes inperken/ bestrijden. Hier vind je een handig keuzefilter >>