Oogstseizoen 2018 komt op gang dus ook de inzaai van groenbemesters komt weer aan bod. Deze tussenteelt is niet alleen van grote waarde voor de bodemgezondheid en –vruchtbaarheid, hij geeft op de meeste bedrijven ook (deels) invulling aan de vergroeningseisen. Mits de teelt volgens de spelregels verloopt.

De meeste akkerbouwbedrijven moeten 5% van hun bouwland invullen als ecologisch aandachtsgebied (EA). Groenbemesters tellen met een weegfactor van 0,3 mee als EA, in de volgende categorieën:

Cat. 1: ‘Gewone’ groenbemesters na een hoofdteelt, inclusief na vlas en hennep,

Cat. 2: Groenbemesters speciaal voor aaltjesbestrijding,

Cat. 3: Groenbemesters als onderzaai in de hoofdteelt (grassen of vlinderbloemigen).

De belangrijkste voorwaarden in 2018:

  • Geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedurende minimaal 8 weken. Ook het gebruik van ontsmet zaaizaad is niet toegestaan.
  • Cat. 1: Inzaai na hoofdteelt en na 15 juli. Cat. 2: Mag ook als hoofdteelt. De 8 weken tellen vanaf zaaidatum.
  • Inzaai voor 15 oktober, onderzaai (cat. 3) voor 15 mei
  • Minstens 8 weken op het veld en tijdens die periode niet begrazen, maaien of klepelen. Alleen voor onderzaai geldt geen termijn.
  • Gebruik van een mengsel met minimaal 2 toegestane soorten, bij aaltjesbestrijding is het minimale aandeel van elke soort 3%
  • Minimaal 75% van het zaaizaad gebruiken op deze lijst >>
  • Bewaar aankoopbewijzen en etiketten van het gebruikte zaaizaad minstens 5 jaar 

GreenCover GLB ready

Sinds de invoering van het EA zijn vele groenbemestermengsels op de markt gebracht die voldoen aan de mengselverplichting. Als op een perceel totaal geen aaltjesproblemen spelen of verwacht worden, heb je met een groenbemestermengsel het voordeel van een hogere slagingskans en mogelijk wat hogere organische stof productie.

Spelen schadelijke aaltjes wel (mogelijk) een rol, dan zijn mengsels gevaarlijk: de meesten bevatten één of meer gewassen die schadelijke aaltjes aantrekken en vermeerderen. Multiresistente bladrammenas DOUBLET, TERRANOVA en FINAL PLUS, gele mosterd SALOON PLUS en Japanse haver SILKE PLUS zijn allemaal aangevuld met een aaltjesneutraal menggewas van 3%. De sterke aaltjeswerking gaat zo niet verloren en daardoor zijn deze GreenCover groenbemesters de aangewezen keuze om aaltjes te bestrijden én te voorkomen.

Bekijk alle aanbevolen groenbemesters voor 2018 >>