Hendrik Spiker, melkveehouder in Staphorst

Hendrik Spiker is een gedreven ondernemer die in zijn ruwvoerteelt maar weinig aan het toeval overlaat. “Ik wil veel en gezond ruwvoer winnen én het optimaal benutten. Daarom steek ik veel tijd in mijn gras- en maisteelt.”

Hendrik streeft naar een zo hoog mogelijke voederwaarde-opbrengst en benutting, mét behoud van de bodemkwaliteit. In 2018 deed hij mee aan het kennisproject MaisChallenge. “Dat was zeer leerzaam, zowel vanuit de teeltbegeleiding en bijeenkomsten als van het contact met de andere deelnemers.” 

Vroege mais

In zijn maisteelt staan vroegheid en voederwaarde centraal. “We zijn zelfvoorzienend qua ruwvoer dus gaan voederwaarde en kwaliteit bij mij vóór opbrengst. Met (zeer) vroege maisrassen kunnen we hier elk jaar in september al goed rijpe mais oogsten. Zo halen we de maximale VEM/kg ds én kunnen we een goed vanggewas telen. In de MaisChallenge zaaide ik LG 31.211 en LG STACEY, in 2019 wordt het de nieuwe zeer vroege LG 31.205.”

Hoge voerefficiëntie

Naast de rassenkeuze krijgen ook de verdere teeltaspecten de nodige aandacht. “Mijn doel is een hoge voerefficiëntie, dus ik wil frisse, gezonde mais met veel voederwaarde uit zetmeel en de restplant. Naast goede rassen en een gezonde bodem is daar een goed in- en uitkuilmanagement voor nodig. Met zorgvuldig inkuilen, en gronddek en een hoge voersnelheid houd ik de mais fris en vrij van broei.”

Bekijk in de fotoserie hoe Hendrik zijn maisteelt in 2018 aanpakte: