Hoogwaardig ruwvoer wordt steeds belangrijker. Voor elke boer die gras teelt, zou het daarom mogelijk moeten zijn om de kwaliteit van vers gras te meten, vindt Limagrain. Met een ‘handheld’ is het bedrijf daar weer een stapje dichterbij. 

Een sterk gestegen kostprijs, meer eiwit van eigen land en grond die steeds duurder wordt. Lang hoef je niet na te denken over waarom de kwaliteit van ruwvoer aan belang wint. Nederland is van oudsher een waterland. Er is hier ruim voldoende voer. Maar met de oplopende kostprijs wordt de kwaliteit steeds belangrijker. 

Bij mais kennen we die voederwaarde precies; we weten hoeveel zetmeel erin zit en hoe de celwandverteerbaarheid is. Maar bij vers gras is nog een inhaalslag te maken. Hoeveel gras er groeit, kunnen we nog wel goed inschatten, maar de kwaliteit is een ander verhaal.

Om veehouders op dat gebied te ondersteunen ontwikkelden we het LG Lab, een koffer met meetapparatuur op basis van de nabij infrarood (NIR)-technologie. Onze ruwvoerspecialisten kunnen met het LG Lab op locatie ruwvoer analyseren, zowel vers als ingekuild. 

Het LG lab is echter relatief groot en heeft altijd stroom nodig. Ook is het behoorlijk duur in aanschaf. Eigenlijk willen we dat elke boer die gras teelt, de kwaliteit van vers gras kan meten.

Met een handheld vers gras scannen

Met een ‘handheld’ komt die wens dichterbij. Het apparaat bevat dezelfde technologie als de koffer, maar dan in veel kleiner formaat. De handheld ziet eruit als een soort lasergun, met een handvat en een klein schermpje. Je richt het apparaat op een versgrasmonster en drukt op een knop. Vier keer scant de handheld het monster van dichtbij en binnen tien seconden verschijnen de resultaten. Op het scherm zijn het drogestofpercentage, het suiker- en eiwitgehalte zichtbaar, maar ook de celwandverteerbaarheid, het aandeel celwanden het ruwasgehalte en de VEM.

Met die informatie kun je als veehouder eventueel je rantsoen bijsturen. Of je kunt het juiste moment bepalen om te maaien of in te scharen. Zo benut je je gras beter.

Opbouwen van ijklijnen

Voor breed gebruik in de praktijk is de handheld deze zomer nog niet beschikbaar. We gaan eerst uitgebreid proefdraaien en de ijklijn nog verder verbeteren. Hoe meer metingen we doen, des te beter wordt de ijklijn en daarmee de kwaliteit van de meting.