Zaaizaad- en veredelingsbedrijf Limagrain verpakt haar veldbonenrassen voortaan in afgepaste eenheden van 35.000 zaden en niet meer in kilo’s. Eenheidsverpakkingen dragen bij aan verdere optimalisatie van de veldbonenteelt en vereenvoudigen de zaaizaadbestelling door beter omlijnde adviezen inzake het aantal benodigde zaden/planten per hectare.

“Door onze veldbonen - net als bijvoorbeeld maïs - in eenheden te verkopen, hoeven telers voortaan alleen het aantal hectares door te geven bij de zaadbestelling”, zegt productmanager Martijn van Overveld van Limagrain. “Voorheen rekenden we in kilo’s per hectare, maar door variatie in duizendkorrelgewichten tussen zaaizaadpartijen gaf dat altijd wat ruis in de bestelhoeveelheden en daarmee gemoeide zaaizaadkosten. Eenheden bieden wat dat betreft duidelijkheid, gemak en besparen tijd. Het aantal zaden/planten wordt namelijk niet beïnvloed door het duizendkorrelgewicht.”

Optimale plantdichtheid

Met de introductie van de eenheidsverpakking doet Limagrain ook een handreiking naar de keten. “Nu de veldbonenteelt door de eiwittransitie en Europese eiwitstrategie opgang maakt, moeten we deze ook zo goed mogelijk faciliteren”, vindt Van Overveld. “Met 35.000 zaden in een eenheid benaderen we de optimale plantdichtheid. Voor Banquise (witbloeier) en Cartouche (bontbloeier) zomerveldbonen zijn dan dertien eenheden per hectare nodig en voor Tundra winterveldbonen zeven.”

Lees hier meer over veldbonen >>