Momenteel spelen twee zaken die het mogelijk extra interessant maken luzerne op te nemen in je bouwplan: de droogte en de 65% eiwit-eis in 2025. Grond die vrijkomt na gescheurd grasland of een akkerbouwteelt kan in augustus ingezaaid worden met luzerne. Past luzerne ook in jouw bouwplan?

Melkkoeien (en melkgeiten) vreten graag luzerne: het is een smakelijk en structuurrijk ruwvoer. De stengels geven prik en zijn toch goed verteerbaar. Luzerne levert bovendien extra vitaminen en mineralen aan het vee. Kleigronden en zandgrond met een pH van 5,5 of hoger en een goede ontwatering zijn geschikt voor de teelt van luzerne.

Weinig droogtegevoelig

Luzerne is veel minder gevoelig voor droogte dan andere ruwvoedergewassen. De planten wortelen enorm diep en slaan reserves op in de wortelkop of kroon. In een droge zomer groeit luzerne daardoor gestaag door, terwijl de grasproductie stilvalt.

Luzerne proefveldjes in een perceel grasland. Eind juni is het gehele perceel gemaaid. Het gras staat sindsdien stil door de droogte, terwijl de luzerne rustig doorgroeit.

Hoogste eiwitopbrengst

Een nieuwe reden om luzerne in het bouwplan op te nemen, kan de 65%-lokale eiwitvoorziening zijn die in 2025 ingaat. Een goede teelt luzerne levert jaarlijks 11 tot 16 ton ds/ha, met een eiwitgehalte van 19%. Dat is bij 12 ton ds al 2.280 kg eiwit/ha, fors meer dan gras, dat bij 11 ton ds/ha en 16% eiwit 1.760 kg eiwit oplevert.

Luzerne geeft gemiddeld 4 snedes per jaar, die je kan inkuilen met gras, in balen persen of bij een drogerij tot luzernebrok kan laten persen om als krachtvoervervanger te dienen.

Pluspunten van luzerne telen:

  • Bindt 200 tot 250 kg stikstof uit de lucht (middels Rhizobiumbacteriën). N-bemesting is daarom niet nodig.
  • De wortels bereiken in 1 jaar al een diepte van 1,80 meter. Daarna kan de plant tot 4,5 meter diep wortelen.  Bij langdurige droogte kan luzerne vrolijk doorgroeien
  • De diepe en intensieve beworteling maakt luzerne tevens een perfect rustgewas voor de bodem, bijvoorbeeld in rotatie met mais of akkerbouwteelten
  • Smakelijk, gezond, goed verteerbaar en structuurrijk voer
  • Luzerne is nuttig als 'pomp' om mineralen en voedingsstoffen uit de diepere lagen op te halen.
  • Stimuleert de biodiversiteit: voedt bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers.

Benieuwd of luzerne ook op jouw bedrijf goed past? Lees hier meer over luzerne of vraag je LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies:

Ruwvoerspecialisten

Picture

Fred Lugthart

Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht

T. 06 - 10 18 98 54
E. fred.lugthart@limagrain.nl
Picture

Ludwig Oevermans

Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland

T. 06 - 12 14 22 33
E. ludwig.oevermans@limagrain.nl
Picture

Antoon Verhoeven

Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant

T. 06 - 23 30 88 04
E. antoon.verhoeven@limagrain.nl
Picture

Joost Hoevenaars

Oost-Brabant, Limburg

T. 06 - 12 95 94 44
E. joost.hoevenaars@limagrain.nl