Hoewel stevige buien de voorbije week met name in het Noorden en Oosten wat verlichting brachten is er nog altijd sprake van een flink neerslagtekort. Vooral in het Zuiden en Westen is het zeer droog. Nu de mais in bloei gaat komen is voldoende vocht cruciaal!

Dankzij de hoge temperaturen zien de LG ruwvoerspecialisten dat de pluim dit jaar al vroeg zichtbaar wordt. Dat betekent dat de bloei binnenkort start. Tijdens de bloei is de vochtbehoefte van mais veruit het grootst: een goed gewas verbruikt dan 3 tot 4,5 mm water per dag. Een vochttekort in deze periode leidt tot een slechte korrelzetting en dus een lager zetmeelgehalte.

Beregenen waar mogelijk

Het advies is dan ook de mais nu goed in de gaten te houden en indien nodig te beregenen. “In deze fase van de groei kan beregenen bij een vochttekort financieel altijd uit”, adviseert Jos Groot Koerkamp van LG. “Een slechte korrelzetting zal leiden tot een laag zetmeelgehalte en dus een lagere VEM in de kuil. Zeker wanneer het blad niet alleen ’s middags maar ook ’s ochtends gekruld is moet je beregenen waar mogelijk.”

Neem voor meer informatie en advies op maat contact op met de LG ruwvoerspecialist.