De gewassen ondervinden plaatselijk, zeker op de lichtere gronden, alweer gevolgen van een neerslagtekort. Ook in de mais zien we, na aanvankelijk een enorme groeispurt, de tekenen van droogte. Wanneer moet je mais gaan beregenen?

De mais heeft zich dit voorjaar op de meeste plaatsen gigantisch kunnen ontwikkelen. In de eerste zeer vroeg gezaaide percelen wordt de aar zelfs al zichtbaar. Het beschikbare bodemvocht wordt nu op veel plaatsen echter krap. Als je de mogelijkheid hebt te beregenen, stem je dit best af op het stadium van de gewasontwikkeling.

Vochtbehoefte van mais

Hoewel het gewas, zeker in de loop van de dag, tekenen kan laten zien van droogte, is beregenen niet altijd nodig. Mais gaat erg efficient met water om: voor 1 kg ds heeft het 450 mm water nodig, dit is bij gras 700 mm. Pas als het blad ook na de nacht nog gekruld is, wordt het vochttekort nijpend.

In de fase van blad- en stengelontwikkeling is de vochtbehoefte van mais nog niet erg groot. Bij weinig neerslag gaat de plant op zoek naar vocht en dus dieper wortelen. In dit stadium beregenen heeft weinig meerwaarde en kan deze gewenste beworteling verminderen.

Beregenen voor de bloei

De fase waarin een vochttekort het grootste verlies oplevert, is vlak voor en tijdens de bloei. Een vochttekort tijdens de bloei leidt tot een slechte korrelzetting en kost dus zetmeelopbrengst. De uiteindelijke voederwaarde in de kuil valt dan lager uit.

Blijft het de komende tijd droog, houd dan de ontwikkeling van je mais in de gaten en onderneem zo mogelijk op tijd actie. Houd rekening met mogelijke onttrekkingsverboden voor oppervlaktewaterNeem voor advies op maat contact op met je LG ruwvoerspecialist >>