Over ruim twee weken is de eerste snijmaïs op de zandgronden oogstrijp. Proefveldpercelen van veredelaar Limagrain in het Brabantse Wouw tikken nu al de 30% drogestof aan. Na de hitte en droogte van afgelopen tijd gaat de afrijping in het zuiden nu snel. "De maïs is rijper dan we denken", zegt Jos Groot Koerkamp, manager veehouderij. Hij adviseert telers om het gewas komende weken goed te volgen, teneinde het optimale hakselmoment te bepalen.

Het optimale hakselmoment is het tijdstip waarop maïs zijn maximaal benutbare voederwaarde-opbrengst heeft bereikt. "Dat is bij een drogestofgehalte van 55 tot 60% in de kolf en 24 tot 27% in de plant. Dat geeft een totaal drogestofgehalte van zo’n 36%", weet Groot Koerkamp. "Te vroeg of te laat hakselen geeft verlies van de benutbare voederwaarde die maïs kan leveren en dat zullen telers direct in hun voerkosten en rendement merken."

In één keer goed doen

Een te vroege oogst kan leiden tot sapverliezen, verzuring van de kuil, verminderde opname en een lagere VEM door een lager zetmeelgehalte. Wie daarentegen z’n maïs te laat in de kuil heeft, kan te maken krijgen met een verminderde zetmeelbenutting, een lagere verteerbaarheid en een grotere kans op broei. "Dat is nu precies waarom het oogsttijdstip van snijmaïs zo nauw luistert", vervolgt Groot Koerkamp. "Je kan het maar één keer goed doen!"   

Afrijping monitoren

Wetende dat maïs gemiddeld 1% drogestofaanwas kent in drie groeidagen, kan het dus snel gaan met een gewas dat nu al de 30% heeft bereikt zoals in Wouw. "Dat is wel onder voorbehoud van weersomstandigheden en eventuele oogstrisico’s (legering, droogteschade) waarbij het verstandiger kan zijn niet langer te wachten", zegt Groot Koerkamp. "Verder is het zo dat moderne maïsrassen zoals LG 31.205 telers behoorlijk van de wijs kunnen brengen: het gewas oogt nog mooi groen en dat beeld strookt dan niet met een al vrije rijpe kolf waarvan telers geen weet hebben." Hij tipt telers om in de app-store de MaïsManager-app te downloaden, waarmee je de afrijping van je maïs perfect kunt monitoren en het optimale hakselmoment te weten komt. Of kom met vijf planten naar één van de maïsdemo’s die Limagrain komende weken in het land organiseert. Met het mobiele LG Lab bepaalt de veredelaar in acht seconden hoeveel drogestof je maïs bevat inclusief voederwaarde. En die service is helemaal gratis!