Graan is als spilgewas van grote meerwaarde in het bouwplan. Een gerichte rassenkeuze heeft daarbij altijd een positief effect op het rendement. Een waardevolle bron van rasinformatie is de nieuwe Aanbevelende Rassenijst 2020 van CSAR.

De Rassenlijst bevat de resultaten van het onafhankelijk Nederlands rassenonderzoek, uitgevoerd door WUR Open Teelten. Per regio (Noord-, Midden- en Zuid-Nederland) worden de tarwerassen op 2 locaties beproefd in 2 behandelde en 2 onbehandelde herhalingen. Het aantal onbehandelde (zonder ziektebestrijding) proeven is uitgebreid vanwege de teruglopende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Rassen die na 3 jaar onderzoek nog altijd bovengemiddeld scoren worden opgenomen op de lijst. Je kan de nieuwe Rassenlijst 2020 hier vinden >>

Baktarwe: kwaliteit is leidend

In het baksegment is de kwaliteit bepalend voor de afzetmogelijkheden. Kwaliteitsrassen met een hoge opbrengstpotentie en brede ziekteresistentie zorgen hier voor het beste rendement:

  • Rgt Reform is nog steeds NR 1 in bakkwaliteit, en laat daarnaast al sinds 2016 stabiel hele mooie opbrengsten en hoge hectolitergewichten zien in de praktijk
  • LG Initial is een nieuwe Duitse baktarwe, met stevig stro, een sterke gele roest resistentie en goede bakkwaliteit 
  • Chevignon is een nieuwe baktarwe met een zeer hoge opbrengstpotentie, ruim 5% bovengemiddeld in o.a. de Vlaamse rassenproeven! Johnson  is ook een opbrengst-topper, beschikbaar vanaf seizoen 2021. (klik op de rasnaam voor meer informatie)
nieuwe rassenlijst wintertarwe
Hele mooie opbrengsten van Chevignon vermeerdering in 2019

Bedrijfszekere vul- en voertarwe

Nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst zijn de LG vultarwes:

  • LG Cambria: supergezonde tarwe, hoogste opbrengst in het onderzoek zonder ziektebestrijding (106, 107)
  • LG Vertikal: een zeer stevige Duitse tarwe, met de hoogste opbrengst in het Zuidwesten (104)

Een vaste keuze van vele telers zijn al jarenlang de rassen Henrik (voer) en Residence (maal), vanwege de bijzonder bedrijfszekerheid, jaar na jaar. Het ras Racoon moet ook genoemd worden als bijzonder low-input ras: met minimale teeltkosten levert deze gezonde voertarwe zeer hoge korrelopbrengsten.

Bekijk 4 toprassen in de video of selecteer hier gemakkelijk jouw voorkeursrassen >>