Het zaaien van juist die rassen wintertarwe die optimaal passen in jouw regio en bouwplan zorgen voor het hoogste rendement én werkgemak. De Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst is daarbij een waardevolle bron van informatie.

Op basis van eigen teeltervaringen, informatie van je collecteur en collega’s in de regio én de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst 2021 maak je een weloverwogen rassenkeuze. De Rassenlijst geeft een betrouwbare voorspelling van de prestaties in de Nederlandse omstandigheden, op basis van meerjarige beproevingen op zes locaties in ons land.

Download hier de Aanbevelende Rassenlijst wintertarwe 2021 >>

Gezonde, oogstzekere tarwe

In de teelt van tarwe zijn het vooral de gezondheid en oogstzekerheid die zorgen voor het hoogste rendement. Bij rassen met onvoldoende sterke ziekteresistenties of een zwakke stevigheid nemen de teeltkosten immers snel toe. Deze raseigenschappen hebben daarom ook hoge prioriteit in de tarwe-veredeling van LG.

De vul/ maaltarwe LG Cambria is een van de nieuwste resultaten daarvan. Vorig jaar nieuw op de Rassenlijst met zeer sterke resistenties tegen gele roest, meeldauw en bladvlekkenziekte. Echte low-input tarwe, die zeer hoge opbrengstcijfers haalt in de rasproeven zonder ziektebestrijding van WUR. In het rassenonderzoek van SPNA locatie Ebelsheerd scoort LG Cambria de allerhoogste opbrengst zonder ziektebestrijding: 12,4 ton / hectare!

In het baksegment staat Rgt Reform al sinds 2016 op NR 1 als het gaat om bakkwaliteit. De opbrengst en oogstzekerheid van dit ras is daarbij in de praktijk zeer stabiel. Niet op de Rassenlijst maar wel interessant is de nieuwe baktarwe Chevignon: een vroegrijpe, gezonde opbrengsttopper met een zeer hoog HL-gewicht. Beide rassen zijn geschikt voor tarwe op tarwe.

Nieuw op de Rassenlijst is het ras LG Lunaris, een stevige vul/ maaltarwe met sterke ziekteresistenties in de breedte. LG Vertikal en ook de vertrouwde voertarwe Henrik hebben zich in een jaar vol weersextremen opnieuw bewezen als rassen met een zeer stabiele opbrengst. De rassen Diantha, Johnson en Racoon bewijzen in het rassenonderzoek vooral hun robuuste ziekteresistenties.

Bekijk 4 toprassen in de video of selecteer hier gemakkelijk je voorkeursrassen >>