Nieuwe regels vanggewas: dit zijn de opties

Het is je vast niet ontgaan dat de maisteelt op zand- en lössgrond vanaf dit jaar te maken krijgt met ingrijpende nieuwe regels. Vanggewassen moeten al voor 1 oktober zijn ingezaaid. Ik leg je uit op welke manieren je dit aan kunt pakken.

De bedoeling is dat door nog betere vanggewassen te telen, de stikstofuitspoeling na mais nog verder te verlagen. Maistelers zullen vooral moeten kiezen tussen het onderzaaien van een vanggewas of zorgen dat de mais voor 1 oktober van het land is.

Vanggewas onderzaaien

Wil je niet perse voor 1 oktober moeten oogsten, dan zal je een vanggewas moeten onderzaaien. Dit kan middels wiedeggen na inzaai van de mais of onderzaaien in het 4-6 bladstadium. Uit de praktijk weten we dat onderzaai best lastig is: het kan maisopbrengst kosten wanneer het gras teveel vocht onttrekt, totaal mislukken en maakt de onkruidbestrijding lastiger.

Voor 1 oktober mais oogsten

Op de meeste percelen zand- en lössgrond is het normaal gesproken goed mogelijk om voor 1 oktober goed rijpe mais te oogsten. Door in plaats van middenvroege maisrassen vroege of zeer vroege rassen te zaaien, is een vroege oogst meestal haalbaar.

Voorheen was de opbrengstpotentie van latere maisrassen behoorlijk hoger, maar dat verschil wordt steeds kleiner! De nieuwe vroege maisrassen LG 31.205 en LG 31.226 geven bijvoorbeeld 22,5 tot 23 ton ds/ha in de rassenlijstproeven. Dat is meer dan menig middenvroeg ras!

Mijn advies: Op de meeste percelen is de inzaai van een (zeer) vroeg maisras de beste strategie in 2019. Ik kijk graag samen naar de beste aanpak op jouw bedrijf. Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

RUWVOERSPECIALISTEN

Picture

FRED LUGTHART

Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht

T. 06 - 10 18 98 54 
E. fred.lugthart@limagrain.nl
Picture

LUDWIG OEVERMANS

Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland

T. 06 - 12 14 22 33 
E. ludwig.oevermans@limagrain.nl
Picture

ANTOON VERHOEVEN

Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant

T. 06 - 23 30 88 04 
E. antoon.verhoeven@limagrain.nl
Picture

JOOST HOEVENAARS

Oost-Brabant, Limburg

T. 06 - 12 95 94 44 
E. joost.hoevenaars@limagrain.nl