De teelt van veldbonen als lokaal geteeld krachtvoer neemt al jaren gestaag toe in ons land. De huidige grondstoffenprijzen hebben het financiële plaatje sterk veranderd, waardoor de animo voor de veldboonteelt nog harder is gegroeid.

Naast de in het najaar gezaaide winterveldbonen is dit voorjaar dan ook een fors groter areaal zomerveldbonen ingezaaid. Gemalen veldbonen zijn een geschikte krachtvoervervanger, rijk aan eiwit én zetmeel. Voor een goede korrelopbrengst vraagt de teelt van veldbonen echter wel de nodige aandacht: het is een echte akkerbouwmatige teelt. 

Gewas gezond houden

Anders dan gras en mais heeft de veldboon ondersteuning nodig om gezond te bljiven tot aan de oogst. Een aantal insecten en schimmelziekten kunnen het gewas zwaar aantasten en daarmee de korrelopbrengst drastisch verlagen.

Als veredelaar van veldboonrassen willen we telers ondersteunen om maximaal rendement uit deze mooie krachtvoerteelt te halen. 

Meld je hier aan voor ons teeltadvies per e-mail, dan krijg je gedurende het groeiseizoen praktische tips en adviezen in je inbox.