Veel melkveehouders hebben snijmais met een goede voederwaardekwaliteit geoogst in 2019. Dat blijkt uit 1.235 kuilanalyses die zijn ingestuurd in de Nationale Vemwedstrijd. Die organiseert maisveredelaar LG jaarlijks om zicht te krijgen op de praktijkresultaten van de maisrassen.

De twee maiskuilen met de allerhoogste voederwaardekwaliteit winnen hierbij een hotelweekend. Dit jaar komen de prijswinnaars beide uit Noord-Holland: de LG 31.205 maiskuil met 1.066 VEM van melkveebedrijf Hooijmans uit Bergen en de LG Asgaard-kuil met 1.063 VEM van melkveebedrijf Timmer uit Schagerbrug.

Effect van hitte en droogte

Na het voor velen rampzalige teeltseizoen 2018 hadden veel veehouders nood aan een forse oogst kwaliteitsmais. Groeiseizoen 2019 was opnieuw extreem, maar gelukkig was de schade in snijmais bij de meesten veel kleiner dan in het jaar ervoor. De 1.235 ingestuurde kuilen noteren gemiddeld een mooie 1.000 VEM en 386 gram zetmeel bij 37,6% drogestof.

De celwandverteerbaarheid is gemiddeld 50,5% en dat is fors lager dan normaal. De enorme hitte in combinatie met weinig neerslag in juli heeft gezorgd voor een versneld verouderingsproces van de celwanden, waardoor de verteerbaarheid afnam. De verschillen in maisrassen blijven wel gewoon zichtbaar: de bijna zevenhonderd 100% LG-kuilen hebben een ruim 2 procent hogere verteerbaarheid en daardoor bijna 10 VEM per kg drogestof extra. Zaaien van de best verteerbare snijmaisrassen loont dus altijd!

Eindresultaat VEMwedstrijd 2019:

 

 

Gemiddelden afgelopen 5 jaar: