De ruim 1.300 snijmais-kuilanalyses die werden ingestuurd in de Nationale VEM-wedstrijd bevatten een mooie voederwaarde van gemiddeld 1.002 VEM/kg drogestof. De twee winnaars vinden we deze keer in het Noorden: Melkveebedrijf Agricola uit Bakhuizen (FR) en dhr. van Dijk uit Schellinkhout, met respectievelijk 1.070 en 1.069 VEM/kg drogestof. Maisveredelaar Limagrain (LG) organiseert de wedstrijd jaarlijks om maisrassen in de praktijk te volgen.

De Maatschap T. en I. Agricola-Bouma heeft met maisras LG 31.205 uitmuntend voer in de kuil gekregen: een top-voederwaarde van 1.070 VEM, afkomstig uit een hoog zetmeelgehalte van 422 en een topverteerbaarheid van 60,5%. Ook de LG Conclusion mais van dhr. Van Dijk is met 1.069 VEM en 448 zetmeel van zeer hoge kwaliteit.

Hoge opbrengst en kwaliteit geoogst

Na drie zeer droge jaren kregen telers in 2021 te maken met een groeiseizoen dat we als ‘typisch Nederlands’ kunnen omschrijven. Vrij wisselvallig, niet veel tropische dagen en gematigde temperaturen. Na een trage start groeide er op de meeste percelen een fraai maisgewas met goed gevulde kolven. Wel was de bloei en afrijping gemiddeld twee weken later. ‘Net als in de droge jaren bleek de keuze voor (zeer) vroege maisrassen meestal de beste’, concludeert Jos Groot Koerkamp van Limagrain.

Selectie op vroegheid en voederwaarde

‘De VEM-wedstrijd geeft ons veel inzicht in de praktijkresultaten van onze maisrassen, naast de vele proefveldgegevens die we verwerken. Ook in 2021 zien we de waarde van onze veredelingsinspanningen op onder meer vroegheid en voederwaarde: door een beter verteerbare restplant scoren de LG-kuilen steevast hoger in VEM. De vroege afrijping van onze rassen zorgt voor zekerheid op een hoog zetmeelgehalte en tijdige oogst in het najaar.’

Uitslag VEM-wedstrijd groeiseizoen 2021

Bron: 1.304 ingezonden kuilanalyses van groeiseizoen 2021 via www.vemwedstrijd.nl