Na de oogst van akkerbouwgewassen, mais en dit jaar ook bij graslandvernieuwing vanwege de droogte zijn augustus en september de maanden voor grasinzaai. Voor een optimaal rendement uit het nieuwe grasland is het belangrijk je grasmengsel goed af te stemmen op het gebruiksdoel.

Je gebruiksdoel is bijvoorbeeld primair maaien of ook beweiden. Maar ook het verhogen van de eiwitopbrengst of extra structuur in het rantsoen kan een gebruiksdoel van grasland zijn:

  • Kies voor weiden en maaien mengsels met vooral tetraploïd en diploïd Engels raaigras (HAVERA 1 en HAVERA 4)
  • Maaipercelen zijn het meest productief met tetraploïd Engels raaigras (HAVERA 6)
  • Grasklaver geeft extra N-ruimte én eiwitopbrengst (HAVERA 5)
  • Structuurrijke grassen geven het rantsoen extra prik en smakelijkheid (HAVERA 7)
  • Kort (1 – 2 jaar) maximaal gras produceren doe je met Italiaans raaigras voedertype (HAVERA 2)

TIP: Selecteer je grasmengsel gemakkelijk met onze keuzetool >> 

Jan Nieuwenhuizen zoekt opbrengst en structuur

Melkveehouder en topfokker Jan Nieuwenhuizen uit Zevenhoven streeft naar een maximale voederwaardeopbrengst van zijn land. Zijn grasland wordt elke 4 tot 6 jaar vernieuwd, want: “een topproductie en hoge voerefficiëntie (1,5 kg melk per kg ds) is alleen mogelijk met regelmatige graslandvernieuwing.”

Bij de nieuwe inzaai kiest hij voor grasmengsel HAVERA 7: een echt maaimengsel met zeer hoge opbrengsten én structuurrijke grassen. Mede dankzij zijn graskuil van topkwaliteit behoort de veestapel al jaren tot de hoogste productiebedrijven van Nederland.

Frans van Kempen wil robuust en smakelijk gras

Ook Frans van Kempen uit Boxmeer heeft veel inzicht in de ruwvoeropname van zijn melkvee. Zodra percelen te weinig goede grassen bevatten worden ze doorgezaaid of vernieuwd, zodat de drogestof- en voederwaardeopbrengst op peil blijft. Hij kiest daarbij voor grasmengsel HAVERA 4, dat bestaat uit Engels raaigras en timothee.

Lees meer over zijn aanpak >>

Bart de Kruijf produceert maximaal uit ruwvoer

In Werkhoven streeft melkveehouder Bart de Kruijf naar een maximale melkproductie uit het voer dat hij van zijn 90 hectare grond haalt. Zodra het aandeel kweek of slechte grassoorten in een perceel te hoog wordt gaat de ploeg erin. Gemiddeld is dat elke 7 jaar. Hij zaait de percelen in met HAVERA 1: “De meeste percelen worden beweid en gemaaid, dat gaat met HAVERA 1 heel goed. Het is smakelijk, energierijk gras waar we goed van kunnen melken.”

Lees meer over zijn aanpak >>

Schothorst: Vernieuwen in 2 jaar terugverdiend

Nieuw ingezaaid HAVERA gras levert het jaar na vernieuwen ruim 3.000 kg drogestof en 3.000 kVEM méér op dan een zes jaar oude grasmat. Dankzij de hogere voederwaarde en verteerbaarheid kan de  extra melkproductie per koe oplopen naar 1,4 liter! Dat blijkt uit opbrengst- en voederonderzoek dat Schothorst Feed Research uitvoerde. Lees de resultaten >>