Op de zware kleigrond in het Oldambt in Groningen is de graanteelt nog altijd leidend. Zo ook op het circa 100 hectare grote akkerbouwbedrijf van Boelo ten Have in Drieborg. Driekwart van zijn bouwplan bestaat uit tarwe, voornamelijk wintertarwe, aangevuld met suikerbieten en luzerne.

Met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk graan van het land te halen. Dat is de strategie. De Groninger akkerbouwer steekt dan ook veel tijd in het gewas. Hij is vaak in het veld: om te observeren en gevoel te krijgen voor timing. “Het weer is wisselvalliger dan ooit. Een reden des te meer om teelttechnisch de juiste dingen op het juiste moment te doen. Dan haal je meer rendement uit het gewas. En dat is nodig, zeker nu de graanprijzen de laatste jaren onder druk staan.”

RESISTENTIE LEIDEND

In zijn rassenkeuze kijkt Ten Have naar sterke, gezonde rassen met een hoge ziekteresistentie. “Als ik mag kiezen tussen een erg resistent ras met iets minder opbrengst of een ziektegevoeliger ras met meer kilo’s, kies ik voor de eerste. Dat scheelt me zo een paar honderd euro per hectare aan gewasbescherming.”

KLEUR SPATTE ERAF

Dit jaar teelt hij 30 ha van de voertarwe Diantha, vorig jaar nieuwkomer op de Aanbevelende Rassenlijst. Ten Have bezocht verschillende proeflocaties en het viel hem op dat het gewas blaakte van gezondheid. “De kleur spatte eraf.” Het ras kwam goed door de koudeperiode van maart en had duidelijk minder last van verbrandingsschade na vloeibare kunstmest dan andere rassen.

Extra meevaller: Diantha staat ook te boek als een opbrengsttopper op de Centrale en Noordelijke Zeeklei en past dus perfect in zijn filosofie om met minimale middelen maximaal graan van het land te halen.

Bekijk hier alle aanbevolen rassen wintertarwe voor 2019 >>