Met een groei van het areaal veldbonen in ons land neemt ook de behoefte aan teeltadvies toe. In dit artikel een aantal praktische adviezen die helpen een goede opbrengst te realiseren deze zomer.

In de vroeg gezaaide Tundra winterveldbonen verschijnt momenteel de eerste bloei. Door de aanhoudend lage temperaturen is de ontwikkeling gemiddeld wat achter. Op de later gezaaide percelen en bij zomerveldbonen kan een startgift van 40-50 kg N helpen het gewas op gang te brengen, zeker ook bij mengteelt met tarwe.

In een open gewas kan onkruid nog veel kans krijgen, volg de ontwikkeling van het onkruid op en voer een bestrijding uit indien nodig.

Ziekten en schadelijke insecten

De ziektedruk is nu nog zeer beperkt, belangrijk is om het gewas de komende maanden gezond te houden. Houd het gewas goed in de gaten zodat je op tijd in kunt grijpen bij de eerste sporen van chocoladevlekken en later in het seizoen bruine roest.

Links chocoladevlekken: kleine rood-bruine vlekken op bladeren, stengels en bloembladeren. De ziekte komt vooral voor bij koud en nat weer. Rechts roest: te herkennen aan de vele kleine roodbruine sporenhoopjes op de bladeren. 

Op enkele percelen is al activiteit van de bladrandkever waargenomen. Dit schadelijke insect is te herkennen aan een zeer typisch schadebeeld aan de bladeren van het gewas. Bij temperaturen vanaf 20°C is waakzaamheid geboden voor de bonenkever, die grote schade kan aanrichten. De bonenkever vliegt rond tijdens de bloei en legt eitjes in de bloem. De larven ontwikkelen zich in de peul en doorboren deze.

Van links naar rechts: zwarte bonenluis, bladrandkever en bonenkever.

Wanneer de temperatuur aantrekt zullen tot slot ook bladluizen weer actief worden. Wees alert bij temperaturen boven de 20°C. Bij beperkte hoeveelheden luizen en aanwezigheid van de natuurlijke bestrijder het lieveheersbeestje, is een bespuiting niet aanbevolen. Over met uw teeltadviseur.