Het was een ware nek-aan-nekrace dit jaar. Op 12 maart kwam de MaïsChallenge tot ontknoping in een spannende online live-uitzending. Het is Tim Ubbels uit Jelsum die zijn maïsteelt het afgelopen jaar volgens de jury het meest voortvarend heeft opgepakt. Met slechts één punt verschil ging de Friese melkveehouder er met de hoofdprijs vandoor: een volledig verzorgde studiereis naar LG’s maïszaad-productievelden in de Franse Limagne.

Tijdens deze vijfde editie van de MaïsChallenge, georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en Limagrain, sloot ForFarmers dit jaar aan als partner. 

De online uitzending kun je hier terugkijken >

Een impressie van de online prijsuitreiking

Voor veehouders is het zelf telen van ruwvoer een belangrijke factor voor een succesvol bedrijf. Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega’s en praktische kennis van maïsveredelaar LG zijn de deelnemers echte maïsspecialisten geworden.

Recordaantal berichten

Juist het delen van elkaars ervaringen is volgens de organisatoren zo belangrijk. Het waren dan ook niet alleen de vakmatige aspecten die de doorslag gaven bij de einduitslag. Ook de inzet, motivatie en sociale interactie speelden een belangrijke rol. In deze editie zagen we maar liefst 3.500 berichten, foto’s en filmpjes voorbijkomen in de verschillende WhatsApp-groepen. Dit enthousiasme heeft bijgedragen aan extra focus en aandacht, waardoor menigeen zijn of haar teelt naar een hoger niveau wist te tillen.

Wispelturig groeiseizoen

Het hoger liggende doel van deze MaïsChallenge was het verkleinen van de Yield Gap maïs, het verschil tussen de gemiddelde praktijk- en potentieel haalbare opbrengst. 46 jonge boeren en 10 scholenteams gingen dit jaar de strijd met elkaar aan. Met het wispelturige groeiseizoen van 2020 was dit nog een hele uitdaging. Het werd de deelnemers niet makkelijk gemaakt, maar de meesten wisten een mooi resultaat te behalen.

Einduitslag

Hoewel we de deelnemers van het afgelopen jaar eigenlijk allemaal als winnaars kunnen beschouwen, vielen de volgende jonge ondernemers en school ook echt in de prijzen:

1e plaats – Tim Ubbels uit Jelsum (FR) met 95 punten

2e plaats – Niels van de Wouw uit Biervliet (ZL) met 94 punten

3e plaats – Casper van Oostrum uit Scheemda (GR) met 93 punten

Winnaar Scholencompetitie: Het Zone.college uit Almelo met 93 punten