“De bodem in topconditie houden is voor ons eigenlijk net zo’n sport als de bollenteelt zelf.” Deze focus op bodemgezondheid is duidelijk zichtbaar in de bedrijfsvoering van Bloembollenkwekerij Q.J. Vink en Zonen. “De groenbemesters Japanse haver, tagetes en bladrammenas beschouw ik als volwaardige teelt.”

Ronald Vink is verantwoordelijk voor de teeltwerkzaamheden in het bedrijf dat hij met zijn broer en twee neven runt. “Mijn vader en ooms besteedden ook al veel aandacht aan de bodem en dat doen wij nu ook. Met groencompost, inundatie en maximale inzet van groenbemesters weten we onze grond gezond en weerbaar te houden.”

Organische stof

“Omdat we veel van de grond vragen moet je ook zoveel mogelijk brengen. Al ons organisch afval verwerken we samen met stro, houtsnippers en vaste mest tot mooie groencompost. Na elke teelt bollen komt een groenbemester: afhankelijk van de voor- en nateelt is dat tagetes, Doublet bladrammenas of Silke Japanse haver.”

Met zorg geteeld

De Doublet bladrammenas komt steevast tussen twee tulpteelten in en wordt met zorg geteeld. “Als je hem netjes zaait en zijn stikstofbemesting meegeeft krijg je een mooi, intensief wortelend en massaal gewas van 1 tot 1,5 meter hoog. We zaaien al jaren Doublet vanwege zijn brede bestrijding van schadelijke aaltjes en zijn late bloei.”

“Na het klepelen en frezen strooien we compost en laten de grond drie weken met rust, zodat het bodemleven zijn werk kan doen. De grond heeft dan weer een prachtige structuur en diverse aaltjes en het tabaksratelvirus zijn door de Doublet bladrammenas opgeruimd, een perfecte uitgangssituatie voor weer een teelt tulpen.”