LGSeeds.nl
mijn.lgseeds.nl

EiwitChallenge 2023

De teelt van eiwitrijke gewassen staat de om meerdere redenen sterk in de belangstelling. In navolging op de MaïsChallenge organiseert NAJK daarom samen met Limagrain de EiwitChallenge. In dit project gaan 16 jonge boeren aan de slag met de teelt van veldbonen.

Begeleid door een teeltspecialist van LG gaan deze jonge telers in groeiseizoen 2023 aan de slag met winter- of zomerveldbonen. Onderling wisselen ze hun voortgang en ervaringen uit in een WhatsApp-groep. Kijk hieronder mee met hun vorderingen!

Rick van der Weele wint de challenge!

Op woensdagmiddag 6 december kwam de allereerste EiwitChallenge van NAJK en Limagrain tot een ontknoping tijdens de slotbijeenkomst aan de Wageningen University & Research (WUR). Dagelijks NAJK-bestuurder Hilde Coolman opende de middag en na een interactieve terugblik op het teeltseizoen van de veldbonen werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Het was uiteindelijk Rik van der Weele die er met de geheel verzorgde studiereis vandoor ging.

Lees verder >>

 

21 juli: winterveldbonen oogsten!

De Tundra winterveldbonen van deelnemer Gerben in Babyloniënbroek (Noord-Brabant) zijn op vrijdag 21 juli geoogst. 

14 juli: afrijping zomerveldbonen

Bij deelnemer Leon in Laren (Gelderland) zijn de zomerveldbonen aan de afrijping bezig.

4 juli: droogte hakt erin

Bij deelnemer Mark in Niezijl (Groningen) hakt de droogte erin bij de zomerveldbonen. Het gewas is kort gebleven en de peulen zijn niet optimaal ontwikkeld.

30 juni: afrijping van winterveldbonen

Bij deelnemer Rik in De Steeg (Gelderland) laten de eerste planten van zijn Tundra winterveldbonen de bladeren vallen. Bij de afrijping sterft dit gewas volledig af.

12 juni: winterveldbonen krijgen last van de droogte

Bij deelnemer Gerben in Babyloniënbroek (Noord-Brabant) zijn de Tundra winterveldbonen volop bezig met de peulvulling. De droogte begint hier wel te tonen. Indien mogelijk is beregenen hier aanbevolen om de peulvulling te ondersteunen.

7 juni: chocoladevlekkenziekte en bladluizen in de zomerveldbonen

Deelnemer Gerwin uit Grijpskerk (Groningen) neemt in zijn veldbonen twee problemen waar: de bladschimmel chocoladevlekkenziekte en een forse hoeveelheid bladluizen. De akkerbouwer die de teelt verzorgt had dit gelukkig ook al gezien en heeft direct gewasbescherming toegepast.

30 mei: peulvorming en bladluizen

Deelnemer Rik ziet op dinsdag 30 mei dat de peulvorming in zijn Tundra winterveldbonen volop bezig is. Ook ziet hij dat er luizen aanwezig zijn. Zoals op de foto te zien, is de natuurlijke bestrijding door het lieveheersbeestje echter ook actief.  

25 mei: mechanische onkruidbestrijding

Deelnemer en melkveehouder Ype uit Sint Jacobiparochie (Friesland) teelt LG Viper zomerveldbonen om meer eiwit van eigen land te halen. Vandaag gaat hij met de wiedeg over de bonen die op 19 april gezaaid werden. In een filmpje laat hij zien dat hier heel wat onkruid mee opgeruimd wordt.

18 mei: eerste bloei in de zomerveldbonen

De LG Viper zomerveldbonen die deelnemer Leon op 6 maart zaaide, laten de eerste bloei zien. Door de hogere temperaturen is het gewas de voorbije week hard gegroeid, zo meldt deze deelnemer. Op 19 mei staat een gewasbescherming en een kleine bemesting gepland.

12 mei: mooie stand winterveldbonen in Babyloniënbroek (Noord-Brabant)

Deelnemer Gerben meldt op 12 mei een mooie stand van zijn Tundra winterveldbonen. Deze jonge akkerbouwer wil de teelt van eiwitgewassen opstarten om regionaal samen te werken met melkveehouders. 

8 mei: bloei in Sint Annaparochie (Friesland)

Het verschil in groeiseizoen tussen winter- en zomerveldbonen in beeld. Waar de laatste zomerveldbonen net bovenkomen, staan de Tundra winterveldbonen al in bloei. 

6 mei: veld trekt dicht in Laren

De zomerveldbonen die deelnemer Leon op 6 maart zaaide trekken het veld begin mei al mooi dicht.

4 mei: volvelds zaaien in Nieuweroord (Drenthe)

Zoals veel telers moest deelnemer Abel wachten op droger weer om te kunnen zaaien. Op 4 mei gingen zijn zomerveldbonen de grond in.

19 april: zaaien na een snede rogge

Deelnemer Ype uit Sint Jacobiparochie (Friesland) maaide op 17 april een snede rogge. Op 19 april werd het perceel bemest, geploegd en ingezaaid met Viper zomerveldbonen. 

14 april: stikstofbolletjes

Deelnemer Rik zaaide in het najaar Tundra winterveldbonen in De Steeg (Gelderland). Op 14 april staat het gewas er prima op en is de stikstofbinding volop aan de gang, zo is te zien aan de stikstofbolletjes onder de grond.

11 april: zaaien in Schalkhaar (Overijssel)

Op de zandgrond in Schalkhaar zaait deelnemer Luuk op 11 april 3 hectare Viper zomerveldbonen. Deze melkveehouder wil met veldbonen meer eiwit van eigen land voor de 180 melkkoeien oogsten.

30 maart: stand winterveldbonen in Sint Annaparochie (Friesland)

Deelnemer Jelle zaaide op 1 november 7 hectare Tundra winterveldbonen. Op de lichtere plekken zijn wat planten weggevallen, waarschijnlijk door de vele neerslag die sinds het zaaien is gevallen. 

29 maart: opkomst zomerveldbonen in Laren (Gelderland)

Bij deelnemer Leon komen de Viper zomerveldbonen op 29 maart boven. Deze melkveehouder zaaide op 6 maart in, net voordat er weer een periode met veel neerslag aanbrak. Op 8 maart kwam er een bodemherbicide op en 9 maart strooide hij 240 kg kali 60 / ha. 

4 maart: zomerveldbonen zaaien in Zeeland

Deelnemer Sebastiaan zaait op 4 maart zijn LG Viper zomerveldbonen in Koudekerke. Als proef zaait deze melkveehouder naast 3 hectare veldbonen ook 4 hectare soja in. 

28 februari: Kick-off in Wageningen

Op 28 februari ging de challenge officieel van start, met een kick-off bijeenkomst op Wageningen-campus. WUR-onderzoeker Ruud Timmer onderstreepte daar nog eens dat de veldboon het eiwitgewas is met de meeste potentie. In vier jaar van beproevingen zag hij dat erwt, lupine en sojaboon de hoge (eiwit)opbrengst en oogstzekerheid van veldbonen bij lange na niet evenaren. 

29 november: opkomst winterveldbonen

Deelnemer Gerben uit Babyloniënbroek (Noord-Brabant) meldt een mooie opkomst van de Tundra winterveldbonen. Deze akkerbouwer wil de teelt van eiwitgewassen opnemen in het bouwplan.