Krachtvoer van eigen land

De eiwitteelt voor krachtvoer-vervanging in het rantsoen is de laatste jaren in opgang. Door zelf, of in samenwerking met akkerbouwers, eiwitrijke vlinderbloemigen te telen is een forse besparing op de aankoop van krachtvoer mogelijk. En er zijn meer voordelen. 

Eiwitteelt in het nieuwe GLB 

Opnemen van eiwitgewassen in het bouwplan leveren veel punten op in het nieuwe GLB. Zo gelden o.a. veldbonen als rustgewas en als eco-activiteit. Ook in mengteelt met graan. Zo kan de eiwitteelt op veel bedrijven de stap naar Goud mogelijk maken.

Waardevol rustgewas

In het bouwplan heeft de teelt van veldbonen, erwten en luzerne extra meerwaarde. Deze rustgewassen laten een mooie bodemstructuur na voor een volgteelt. Veldbonen en erwten zijn vroeg van het land, dat geeft mogelijkheden voor de inzaai van een volgteelt die bovendien profiteert van de hoge N-nalevering van deze stikstofbindende eiwtteelten.

Nederlandse rassen

Vanuit ons researchbedrijf in Rilland (Zeeland) werken onze bevlogen veredelaars hard aan nieuwe rassen veldbonen en erwten in een groot kweekprogramma. Deze rassen worden op Nederlandse bodem ontwikkeld en uitvoerig getest en zijn dus perfect aangepast aan onze groeiomstandigheden.