Meer zetmeel op pensniveau met StarPlus mais

Een hoogproductieve koe heeft veel energie in de pens nodig. We weten dat maïs met veel zetmeel én een goede celwandverteerbaarheid de hoogste netto energie-inhoud voor lactatie geeft. Maar een ruime hoeveelheid zetmeel alleen is niet voldoende: het is de zetmeelkwaliteit die bepaalt hoeveel energie er in de pens beschikbaar komt en dat verschilt per maisras!

 

De LG maisrassen met de beste pensbenutting herken je vanaf nu aan het StarPlus label.

STARPLUS MAISRASSEN

Bekijk de rassen hier >>

ZO WERKT HET

Aan de hand van in vivo-onderzoek bij pensfistelkoeien kunnen we betrouwbare uitspraken doen over het percentage (onbestendig) zetmeel dat fermenteert in de pens.  Van 360 g zetmeel (per kg ds) bij de oogst is gemiddeld 65 tot 70% onbestendig. Uitgaand van een gelijk percentage drogestof hebben we rasverschillen gemeten die oplopen tot 8% (gemiddeld 5%).

LG maisrassen zijn flint-denthybrides. De denttypes brengen naast opbrengst méér zetmeelonbestendigheid, terwijl flint bestendiger is en de kwaliteit, vroegrijpheid en koudetolerantie garandeert. Onbestendig zetmeel komt beter en sneller beschikbaar voor afbraak door de pensbacteriën, het geeft veel energie voor de melkproductie. Te bestendig zetmeel daarentegen drukt de verteerbaarheid.”

In de grasrijke Nederlandse rantsoenen is de nood aan veel directe energie op pensniveau hoog. Hier passen Starplus-rassen; ze bevatten veel zetmeel per kilo drogestof en vooral ook veel onbestendig zetmeel. Let wel op de combinatie met een goede celwandverteerbaarheid, want die maakt de maximale voeropname mogelijk. Naarmate het maïsaandeel in het rantsoen verder oploopt verschuift de focus naar de verteerbaarheid van de NDF. Rassen met aanvullend een correct (gemiddeld) zetmeel en relatief veel ‘by-pass’ (bestendig) zetmeel verkleinen in dat geval het risico van pensverzuring.