LGSeeds.nl
mijn.lgseeds.nl

Het beste (g)ras van de Rassenlijst

Tetraploïd Engels raaigras is de meest gebruikte grassoort in de Nederlandse weiden. De voordelen van deze tetra’s zijn bekend: ze zijn o.a. productiever, smakelijker en energierijker dan diploïden. De nieuwste nummer 1 op de Rassenlijst tetraploïd: Melsago. 

Melsago is een laat doorschietend ras dat uitblinkt in opbrengst, kroonroestresistentie en standvastigheid. Met de hoogste ds-opbrengst in de beweidingsproeven (104 relatief) en topcijfers van 105 en 100 relatief voor de 1e en 2e snede is Melsago de onbetwiste topper van de Rassenlijst. In de populaire grasmengsels LG Havera 1, 3, 4 en 5 is Melsago vanaf dit jaar een grote component.

De voordelen van tetra’s 

Al in 1992 was duidelijk dat tetra’s beter scoren in drogestofopname en de melkproductie. Vergeleken met diploïd gras is de celkern een keer extra gedeeld. De voordelen voor veehouders:

✅ De beginontwikkeling is sneller

✅ De blad-stengelverhouding is anders: er zijn minder onverteerbare vezels

✅ De celwandverteerbaarheid en het suikergehalte zijn hoger, dus de voederwaarde ook

✅ De opbrengst van de eerste snede is hoger

✅ Het gras bevat meer suiker, is smakelijker en krijgt minder snel kroonroest

De Havera formule

In de Havera mengsels kiezen we al ruim 30 jaar voor de samenstelling van 70% tetra- en 30% diploïde rassen. Met nu dus het nieuwe topras Melsago. In de beginjaren was de standvastigheid van diploïd gras een stuk beter. Door veredeling is dat verschil anno 2023 minimaal: de betere tetra’s zijn nu net zo standvastig als diploïde rassen.

Bekijk de Havera mengsels >>

‘Mooie, volle mat die veel gras geeft’

Op het melkveebedrijf van Wil Peek ligt de lat als het gaat om graslandbeheer hoog. ‘We hebben ons voer hard nodig, dus ik probeer zo veel mogelijk gras van goede kwaliteit te winnen. We zaaien al jaren Havera gras. Ik heb ook even een BG3 mengsel geprobeerd, maar de Havera mat is duidelijk voller, geeft meer opbrengst en houdt het langer vol bij droogte.’