Met een opbrengstpotentie van 5 tot ruim 8 ton per hectare is de (winter)veldboon de best renderende eiwitteelt voor melkveehouders in Nederland. De veldboon levert een grote bijdrage aan het verlagen van voeraankopen én tegelijkertijd aan het realiseren van meer eiwit van eigen land.

Areaalgroei veldbonen in Nederland

Het areaal veldbonen in Nederland blijft groeien. Deze trend werd in 2015 al ingezet en zet zich door tot vandaag. Het totale areaal van eiwitrijke gewassen is in de afgelopen tien jaar gestegen van 5.642 hectare tot 9.124 hectare. Steeds meer veehouders dringen hun voerkosten terug met de eiwit- en zetmeelrijke bonen, geteeld op eigen grond of in samenwerking met akkerbouwers.

Voederwaarde winterveldbonen

In 2015 introduceerde LG de Tundra winterveldboon in Nederland. Deze veldbonen worden gezaaid van half oktober tot december. Dat resulteert in een vroege uitstoeling in het voorjaar, een hogere opbrengstpotentie bij lagere zaadkosten en een extra vroege oogst. Na de oogst kunnen veldbonen worden gemalen; ze vormen dan uitstekend krachtvoer voor melk- en vleesvee met 25 tot 32% ruw eiwit én tot 400 gram zetmeel.

Afbeelding: In voederwaardeanalyses zien we waarden van 1.050 tot 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit en 300 tot 400 gram zetmeel.

Video: de teelt, oogst en verwerking van veldbonen