Eén- en meerjarige akkerranden zijn op veel akkerbouwbedrijven onderdeel van het bouwplan. Meerjarige randen met winterharde soorten kunnen een groene brug vormen in de overwintering van plantenvirussen zoals het bietenvergelingsvirus. Hoe voorkom je dit?

Bladluizen veroorzaken jaarlijks veel vergelingsziekte in suikerbieten. Na een zachte winter is de luizendruk al vroeg in het voorjaar hoog en kan de populatie snel toenemen. Belangrijk is dat er zo weinig mogelijk waardplanten voor het vergelingsvirus aanwezig zijn waar de luizen door geïnfecteerd raken.

In sommige meerjarige akkerrandmengsels zitten waardplanten voor dit virus. Kies bij inzaai van deze randen dus altijd voor een veilige samenstelling, zoals bij LG akkerrand Bloemrijk 2. Houd ook het onkruid goed onder controle.

Anti-luisdek

In de suikerbieten is de luizenschade te beheersen door met winter- of zomergerst een anti-luisdek te zaaien. Gebruik hier altijd gecertificeerd zaaizaad voor om er zeker van te zijn dat je geen problemen met wilde haver krijgt en voldoet aan de voedselveiligheidseisen gesteld door de suikerindustrie.

Meer weten? Je teeltspecialist helpt je graag verder: