Na een zeer natte periode zijn veel percelen veldbonen nog niet ingezaaid. Dat roept bij telers de vraag op: tot wanneer kunnen we nog veldbonen zaaien? 

Voor zomerveldbonen is het standaard zaaiadvies om in het vroege voorjaar te zaaien, zodra de draagkracht het toelaat. Zo kiemen en ontwikkelen ze al vroeg en is er ruim voor de zomer bloei en vruchtvorming. Zomerveldbonen die uiterlijk nog in de 1e helft van april gezaaid zijn, kunnen een goede opbrengst leveren. Uiteraard hebben de weersomstandigheden een grote invloed. Volgt er een gunstig groeiseizoen, dan is inzaai tot in begin mei ook nog prima.

Bekijk de aanbevolen rassen veldbonen >

Opbrengstderving later zaaien

Na half april zal de opbrengstpotentie lager worden. Een PAGV-onderzoek in 1987 toonde een opbrengstderving van 15% bij inzaai 25 april, en 30% derving bij inzaai op 22 mei aan, beide vergeleken met inzaai op 4 april. LG Cartouche zomerveldbonen die begin mei 2021 gezaaid werden binnen het project Regeneratieve Landbouw Veenkoloniën, leverden op 5 september een oogst van 5 ton per hectare.

Mengteelt zomerveldboon – zomertarwe

De teelt van veldbonen gemengd met tarwe zorgt voor extra opbrengstzekerheid en onkruidonderdrukking. We adviseren om 10 eenheden zomerveldbonen te zaaien met 75 – 80 kg zomertarwe. Ook zomertarwe levert opbrengstpotentie in bij latere zaai; gemiddeld 20% bij inzaai half april en 40% bij inzaai eind april.

Veldbonen teeltadvies

Ook aan de slag met de teelt van veldbonen? Meld je aan voor ons gratis teeltadvies. Je ontvangt enkele keren per jaar actuele teeltadviezen per e-mail.

Tundra winterveldbonen zaaien in het voorjaar

De optimale zaaiperiode voor Tundra winterveldbonen is vanaf half oktober tot en met december. Deze bonen kunnen ook in het voorjaar gezaaid worden, ze hebben namelijk geen koudeperiode nodig om tot bloei te komen. Zaai tot uiterlijk half april winterveldbonen, aan 9 – 10 eenheden per hectare. De opbrengstpotentie is wel lager dan bij vroege inzaai: