Een weloverwogen rassenkeuze is de eerste belangrijke factor in een geslaagde tarweteelt in 2020. Kies uit het rassenaanbod van je collecteur die rassen die optimaal passen bij je grond en teeltdoel.

Hieronder zijn enkele toprassen uit het LG gamma voor komend seizoen uitgelicht. Uiteraard zijn er nog vele andere rassen beschikbaar. Raadpleeg je zaaizaadleverancier of gebruik ons online keuzefilter.

Baktarwe: kwaliteit is leidend

Bij baktarwerassen gaat het vooral om het aanleveren van kwaliteit. Rgt Reform is nog steeds dé standaard in bakkwaliteit. Deze meest gezaaide baktarwe van Nederland staat al sinds zijn opname met de allerhoogste brood- en deegkwaliteit op de Aanbevelende Rassenlijst, wat zorgt voor optimale afzetkansen. Zijn zeer stabiel hoge opbrengstpotentie is daarnaast alom bekend.

Nieuw en veelbelovend in het baksegment zijn de rassen LG Initial en Chevignon. LG Initial komt uit ons Duitse kweekprogramma en heeft stevig stro, een sterke gele roest resistentie en een mooie opbrengst. Chevignon is een droogteresistente Franse tarwe met een zeer hoge opbrengstpotentie.

Afbeelding: wintertarwe voor de oogst; van links naar rechts de rassen Chevignon, LG Vertikal, rgt Reform en Racoon.

Vul- en voertarwe

In het voersegment is het ras Henrik nog altijd een vertrouwde keuze voor veel telers. Het ras Racoon, sinds 2018 op de rassenlijst, is uniek door zijn combinatie van zeer sterke resistenties op gele én bruine roest, meeldauw en bladvlekken. Het is een echt low-input ras, dat met minimale teeltkosten hoge korrelopbrengsten realiseert.

Nieuw is de Duitse opbrengsttopper LG Vertikal: zoals zijn naam zegt een ras dat zich onderscheidt in zijn kort, superstevig stro. Zijn resistenties zijn over de breedte sterk en de opbrengstpotentie is zeer hoog.

In de video worden 4 wintertarwes voorgesteld: